Festival of Lessons and Carols

monkimageSamen zingen en samen luisteren. Dat is in het kort de kern van een typisch Engels 'Festival of Lessons and Carols'. Op zondag 16 en 23 december veranderen de Nieuwe Kerk en de Beatrixkerk voor even in een Engelse kathedraal. Negen traditionele bijbellezingen, samenzang en koorzang werken toe naar het aloude kerstverhaal. Er klinken oude en traditionele Carols die iedereen kan meezingen. Beide vieringen staan op zichzelf, maar vullen elkaar ook aan. Samen vormen ze een prachtig tweeluik op weg naar Kerst!

Medewerking verlenen De Nieuwe Cantorij en de Beatrixcantorij, onder leiding van de Jan-Willem van Ree. Beide cantorijen vormen voor deze gelegenheid één groot koor. De orgels worden bespeeld door Margret Spelt. De voorgangers zijn: ds. C.W. Saly (16 december in de Nieuwe Kerk); ds. T.P. de Jong en ds. C. Oosterveen (23 december in de Beatrixkerk). Beide Festivals of Lessons and Carols beginnen om 17.00 uur. Wees welkom!

Wisselexpositie in De Rank

paletTijdens de expositie vanaf 18 december worden enkele werken van Bram Steennis getoond. Thema is: het ‘dragen van hoeden’. De meeste schilderijen zijn het afgelopen jaar gemaakt. Bram heeft zich laten inspireren door foto’s van familie en werken van Isaac Israëls en Sierk Schroder. Er is geschilderd met acryl en olieverf. In de vitrinekast zijn kralenbeursjes/tasjes te zien van mv Greet Prinsen. Zij volgde ooit een cursus kralen breien en vanaf die tijd is het wel 32 jaar haar hobby geweest. Zij was ook vaak te zien met de groep Felue. Uit 2 koffers vol hebben we een selectie
gemaakt. Heel bijzonder.

Ook u/jij kunt meedoen aan een expositie. Voor informatie en opgave kunt u zich wenden tot Jacomien Wijnbergen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0318-619039. De commissie laat zich nog altijd graag verrassen.

Lied van de maand

lied1Met ingang van het nieuwe kerkelijk jaar, starten we met een ‘lied van de maand’. Op elke eerste zondag van de maand wordt dit, met medewerking van een aantal cantorijzangers, geïntroduceerd en vervolgens zingen we het de daaropvolgende zondagen ook. Zo worden nieuwe liederen vanzelf bekender en bouwen we stap voor stap een repertoire op. We beginnen op de eerste zondag van Advent met Lied 443.

Open maaltijd

open maaltijd2Op dinsdag 11 december a.s. bent u van harte welkom op de Open Maaltijd!

Vind u het gezellig om samen met anderen te eten? Geeft u zich dan op vòòr zondag 9 december. Heeft u een dieet? Geen punt, wel graag even doorgeven, dan houden we er rekening mee. Vervoer kan geregeld worden! Ook dat graag doorgeven. De bijdrage voor de maaltijd is € 5,- p.p. Inloop is vanaf 17.30 uur.

We beginnen de maaltijd om 18.00 uur en sluiten ongeveer 19.30 uur af.

Info en opgave bij: Jacomien Wijnbergen, tel. 619039, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Lisette Berkien-van den Brink, tel. 06-48501991, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(U kunt dus niet meer opgeven bij Liesbeth Bouman)

Lees meer

Missionair idee: Lucht je hart bij de dominee!!

Richard kerkbankVaak hoor je dat mensen het jammer vinden dat kerken - zeker die van protestantse snit - doordeweeks bijna altijd dicht zijn. Je kunt niet even binnen lopen om te kijken, te zitten, of eventueel iemand te spreken. Tegelijkertijd hebben veel mensen het vermoeden - ook als ze zelf al lang niet meer gelovig zijn of dat nooit waren - dat je in de kerk met je verhaal terecht zou moeten kunnen, als het moet anoniem.

Lees meer

Alpha-cursus 14 januari 2019!

Alpha cursus1Er wordt ook in 2019 weer een Alpha-cursus gestart!

We organiseren vanuit vier gemeenten samen één cursus. Waarom? We willen van elkaar leren en elkaar versterken.

Doel
Het doel van de cursus is mensen kennis te laten maken met de basis van het christelijk geloof.

Voor wie?
Iedereen die meer wil weten over het christelijk geloof en of zijn/haar kennis over het christelijk geloof wil opfrissen. Het maakt niet uit of jij nog nooit in een kerk bent geweest of juist nog nooit een kerkdienst mist. Voor de Alpha-cursus heb je geen voorkennis nodig en dus kan iedereen meedoen

De cursus
Wekelijks komen we als groep bij elkaar en starten met een gezellige maaltijd. Na het eten wordt geluisterd naar een boeiende inleiding over het christelijk geloof en praten we hierover in kleine groepjes door. Zo maak je in twaalf weken tijd kennis met het christelijk geloof. Tijdens de cursus worden vragen behandeld die bij je op kunnen komen wanneer je gaat nadenken over het christelijk geloof, zoals:

Wie is Jezus?
• Bidden: waarom en hoe?
• Hoe relevant is het christelijk geloof? • Hoe leidt God ons?

Locatie (afwisselend)
Beatrixkerk, Beatrixlaan 54 te Ede
Nieuwe Kerk, Verlengde Maanderweg 33

Data
Maandagavond 14 januari 2019 onm 18:45 Kennismakingsavond in Nieuwe Kerk.
14, 21, 28 januari/ 4, 11, 18, 25 februari/ 4, 8+9(weekend), 18, 25 maart/ 1, 8, 29 april
Op de kennismakingsavond krijg je een overzicht van data en locatie per avond.

Interesse?
We beginnen met een kennismakingsavond op 14 januari 2019 met een gezamenlijke maaltijd in de Nieuwe Kerk. Aanvangstijdstip volgt nog. Deze avond geeft een beeld van wat de Alpha-cursus is en je bepaalt of je wel of niet wilt deelnemen. Uiteraard wordt ook deze avond een maaltijd geserveerd, dus we vinden het fijn als je je van tevoren even aanmeldt!
Voor vragen/aanmelden:

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Contactpersoon: Marjon Fortuijn 06-22183529
De opzet van de cursus is ook te vinden op de site van Alpha Nederland: www.alpha-cursus.nl
Kunt u niet op maandag? Geen probleem! In Ede worden regelmatig bij diverse kerkgenootschappen Alpha-cursussen gegeven, zie www.alpha-cursus.nl/vind-een-cursus en vul Ede in of kijk op www.alpha-ede.com/waar-en-wanneer

Bijlagen:
Bewaar het bestand website informatie Alpha-cursus 2019 (1).pdfAlpha cursus

Gebruik Liedboek in de Nieuwe Kerk

liedboekGebruik van het Liedboek  Zingen en bidden in huis en kerk

In mei 2013 verscheen het Nieuwe Liedboek zingen en bidden in huis en kerk. Een liedboek, bedoeld als opvolger van het Liedboek voor de Kerken. Een liedboek waarvan men hoopt dat het in zoveel mogelijk gemeenten gebruikt zal worden vanuit de gedachte dat een gezamenlijk liedboek de eenheid van de kerk bevordert en laat zien.

Lees meer

Helpt u ook mee?

voedselbank2Ook dit jaar kunnen we als Nieuwe Kerkgemeente weer meehelpen met het inzamelen van voedsel voor de Voedselbank.

Voedselbank Ede heeft als doel mensen te helpen, die onder het bestaansminimum leven. De hulp bestaat uit het wekelijks verstrekken van een zo gevarieerd mogelijk voedselpakket.
Daarbij wordt altijd doorverwezen naar hulpverlenende instanties om de deelnemers te helpen financieel weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn.

In de maanden mei en juni kunt u voedsel inleveren in de kerk. Dit moeten producten zijn met een ruime houdbaarheidsdatum. U kunt daarbij denken aan macaroni/rijst, groenten in blik/pot, broodbeleg in pot of pak, snoep, koek, enz.

De Voedselbank Ede is geheel afhankelijk van giften. Zonder steun van particulieren en het
bedrijfsleven kan de Voedselbank niet bestaan. Bij de Voedselbank werken geen betaalde krachten. Al het werk wordt door vrijwilligers gedaan. Maar dit betekent niet dat er geen kosten worden gemaakt. Voedselbank Ede heeft geld nodig voor huisvesting, stroom, brandstof, verzekeringen en de aankoop van materiaal zoals kratten. Is het voor u niet mogelijk om voedsel naar de kerk te brengen, dan kunt u de voedselbank ook steunen door eenmalig of periodiek een bedrag over te maken naar bankrekening: NL 54 ABNA 0432 366 806 ten name van Stichting Voedselbank Ede.

Vacante secties

sectieindelingOp dit moment zijn er 4 secties zonder pastoraal ouderling. Zolang de vacatures niet zijn ingevuld, zullen de vacante secties aan een ouderling worden gekoppeld die deze sectie tijdelijk waarneemt.

Sectie 2 (Jan Post): Gerard Derks

Sectie 3 (Joop Korteland): Frans Elbertsen

Sectie 8 (Marjan de Vos): Marijke van Rossem

Sectie 9 (Bram Steennis): Anke Penning

Zit u in een van deze secties en heeft u behoefte aan pastorale zorg, schroom dan niet en neem dan contact op met de ouderling die uw sectie tijdelijk waarneemt. Deze ouderling zorgt dan dat u bezoek ontvangt. U ontvangt binnenkort een brief met zijn/haar contactgegevens. Ze zijn er graag voor u.

U zult begrijpen dat het tijdelijk waarnemen van een extra sectie tijd vraagt van de ouderlingen. Het reguliere pastoraat zal hierdoor op een lager pitje komen te staan. Gelukkig is pastoraat niet alleen een taak van de ouderlingen, maar worden we in de Bijbel ook opgeroepen tot onderling pastoraat. Vandaar ook de vraag aan u als gemeenteleden om aan dit onderlinge pastoraat handen en voeten te geven. We willen u ook vragen om door te geven wanneer u weet van gemeenteleden die ziek zijn of te maken hebben met situaties waarin het wenselijk kan zijn dat de ouderling hiervan op de hoogte is.

We zullen we ons de komende tijd bezinnen op hoe we het pastoraat goed vorm kunnen geven en hoe we de juiste mensen vinden voor de uitvoer hiervan. Bid u met ons mee om kracht en wijsheid?

Als u nog vragen heeft, neem contact op met Margreet Reitsma, voorzitter consistorie ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06-18044447)

NEEM EN LEES

boekenEen nieuwe activiteit

In goed overleg met de commissie die De Rank beheert proberen we een nieuwe activiteit op te starten: een ruil-en-lees-bibliotheek NEEM EN LEES! Wat bedoelen we? In de kast in de grote zaal van De Rank staan boeken, daar neergezet door gemeenteleden die die boeken gelezen hebben en die ze graag ter beschikking stellen voor nieuwe lezers. Voor het opstarten zetten wij alvast wat boeken neer. Ieder die dat wil kan een boek meepakken voor korter of langere tijd. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voorwaarde is wel dat je het boek na enige tijd terugzet of dat je er een ander boek (of boeken) van jezelf voor in de plaats zet. Een kleine commissie (Ellen Jansen en Janny Poortman) bewaakt dat er voldoende boeken staan en dat er geen ongewenste lectuur in de kast komt te staan. Wat is de bedoeling van deze activiteit:

a. Van De Rank nog meer het huis van de gemeente en van de omgeving maken waar iedereen welkom is, ook mensen die zo maar eens binnenlopen als gast bij een activiteit en

b. op een goedkope manier zonder veel verplichtingen iedereen in staat stellen om een goed boek te lezen.

We starten op 17 september a.s. na de Gemeentedag en we hopen dat ook deze activiteit een succes wordt. Voor vragen kunt u ons bellen of mailen of bellen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 630489 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 650489.

Ellen Jansen en Janny Poortman

Koffie en sfeer

cafe4Een nieuwe lente, een nieuwe activiteit!

Er voltrekken zich grote veranderingen in onze samenleving en daardoor wordt het killer, ongezelliger en onpersoonlijker. Daar willen we wat aan doen! We beginnen een nieuwe gelegenheid: open huis met koffie en gezelligheid. Die gelegenheid heet:
"KOFFIE EN SFEER".

Wanneer? Iedere woensdagmorgen is het gebouw De Rank (achter de Nieuwe Kerk aan de Verlengde Maanderweg 33) open. Voor wie is deze activiteit? Iedereen die wil is hartelijk welkom. Hoe gaat het? Het is een open sociëteit waarbij iedereen kan komen binnenlopen. Er zijn geen kosten aan verbonden: koffie/thee/koekje is gratis. Wat gaan we doen? Er is nog geen vaste planning; samen kunnen we uitzoeken wat gezellig is: praten, spelletjes, muziek, creatieve bezigheden. Samen met u/jij kiezen we wat bij een sfeervolle ontmoeting hoort. Komt u ook? Deze uitnodiging wordt verspreid in de straten rondom de Nieuwe Kerk, maar iedereen mag komen. Neem gerust uw buren of vrienden mee.

- Start: woensdag 15 april 2015 (en daarna iedere woensdag)
- Tijd: inloop vanaf 10.00 uur tot 11.30 uur, koffie/thee staat klaar 
- Plaats: De Rank, Verlengde Maanderweg 33, 6713 LD Ede, tel. 0318–616293 
- Kosten: geen
- Wie: iedereen die wil is hartelijk welkom
- Informatie: tel. 0318–650489

Psychopastorale hulp in de Nieuwe Kerk Gemeente

ppw2014In de gemeente van Christus zien we om naar elkaar, juist ook als het moeilijk is. Het werk van ouderlingen en pastoraal bezoekers is daarbij van onschatbare waarde.

Soms is er iets extra's nodig, bijvoorbeeld als u psychisch in de knoop zit. Of als er levensproblemen zijn waar u zelf niet uit komt. Misschien zit u al in de hulpverlening en dat helpt echt, maar toch blijven er ook geloofsvragen. Dan is er in de Nieuwe Kerk een Psycho Pastoraal Team beschikbaar.

Het team bestaat uit gemeenteleden die een vorm van psycho-pastorale opleiding hebben gehad en die door de kerkenraad zijn benoemd.

Zij kunnen ondersteuning bieden aan gemeenteleden die te maken krijgen met bv. eenzaamheid, depressieve gevoelens, rouw, vragen rond kinderen, acceptatie van het ouder worden, psychische problemen, huwelijksproblemen, problemen na echtscheiding, seksueel misbruik en huiselijk geweld, weinig zelfvertrouwen. Zij bieden een luisterend oor en zijn in staat u te begeleiden en te ondersteunen in een moeilijke fase van uw leven. Bijbellezen en bidden kan samen met praktische hulp een plaats krijgen. Indien nodig word u geholpen om wegen te zoeken in de professionele hulpverlening. Hoe vraag u hulp aan? U kunt via de predikant, de sectieouderling of pastoraal bezoeker een vraag stellen aan de coördinator Liesbeth Bouman. Zij overlegt dan met u wat u nodig hebt en welk teamlid bij u past. Daarna neemt het teamlid contact met u op en kun u zelf afspraken maken. Voor meer informatie verwijzen we u naar de folder Psycho Pastoraal Werk (PPW).

Deze ligt in de Rank. PPW contactpersoon: zie logo

Contact: Liesbeth Bouman, tel. 0318-638319, Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatiefolders onderaan het artikel vindt u hier als bijlage.

 

De komst van de Soos

jongerenBlij en dankbaar zijn we dat de Algemene Kerkenraad akkoord is gegaan met het plan voor een jongerensoos in de Nieuwe Kerk!

De wens voor zo’n plek in de kerk waar jongeren zich thuis voelen, bestond al langer. We vinden het zo belangrijk dat jongeren in onze gemeente ook onderling een relatie met elkaar krijgen. En we geloven dat een Soos daarbij helpt. En nu is de weg open om écht die nieuwe Soos-ruimte te gaan bouwen!

De ruimte wordt gebouwd op het platte dak van de bestaande uitbouw aan de achterzijde van de Nieuwe Kerk en wordt bereikbaar via de bestaande binnentrap. Qua inrichting denken we aan banken om op te chillen, aan spellen in allerlei soorten en maten en aan een bar voor hapjes en drankjes. We hopen de ruimte volgend jaar met Kerst of Oud en Nieuw feestelijk te kunnen openen (natuurlijk onder voorbehoud van de gebruikelijke bouwprocessen).

Op zondag 16 december is er na de dienst in de Rank een presentatie van dit verhaal. Kom dan gerust langs. Het College van Kerkrentmeesters zal dit project leiden. Vanuit de Nieuwe Kerk is Klaas Bosma het eerste aanspreekpunt ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). We geloven dat Christus zijn gemeente bouwt. Ook bij dit bouwproject zijn we daarvan afhankelijk. We bidden om de vrede van God en de leiding van zijn Geest.

Hartelijke groet, namens het Soos-team, Henrike Walhout (jeugdouderling)

Levende Adventskalender

adventkalenderkopieU kent ze wel... de adventskalenders in de winkel, waarmee we aftellen naar Kerst.
Iedere dag kan er een luikje worden geopend waarachter zich iets bevindt.
De levende adventskalender heeft hetzelfde idee. Als samenwerkende kerken in het Beatrixpark tellen we met elkaar ook af naar Kerst. Iedere dag gaat er in onze buurt een deur open bij een gastadres. En achter die deur is er koffie en thee maar ook een goed gesprek, een mooi verhaal of een luisterend oor.

In het rooster hieronder ziet u op welke datum en waar u tussen 10.00 uur en 11.30 uur van harte welkom bent! U hoeft zich niet op te geven.

Tip: klik op het plaatje om de foto te vergroten.

Kerstmarkt voor Bugyi en Patakfalva

kerstmarkt1Zaterdag 15 december zal de jaarlijkse kerstmarkt voor Bugyi & Patakfalva weer plaatsvinden! U bent van harte welkom van 10:00 tot 14:00 uur in ‘’De Rank’’. Ook dit jaar hopen wij er weer een leuke en gezellige markt van te maken met diverse kraampjes, lootjes trekken, kerststukken van vrouwen voor vrouwen, inschrijven voor een workshop, oliebollen, erwtensoep en nog veel meer! Daarnaast bent u natuurlijk ook welkom voor koffie of thee met wat lekkers. Met de opbrengst van deze markt wordt o.a. een deel van het kledingtransport gefinancierd. Voor algemene vragen over onze gemeente contacten kunt u contact opnemen met Barend van Lagen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Commissie gemeente contact

Pilot Marriage Course

marriageZoals een paar maanden geleden aangegeven, is er een pilot geweest van de Marriage Course. We wilden kijken of deze cursus geschikt is voor echtparen uit onze Nieuwe Kerkgemeente en of deze ook in onze gemeente kan worden georganiseerd. Voor de cursus is gebruik gemaakt van het materiaal van Alpha Nederland (zie alphanederland.org) waar ook het materiaal voor de Alpha cursus vandaan komt. 

Lees meer

meat and eat

meat eat‘Ik heb niet zo’n behoefte om over geloof of God te praten’
‘Ik ben te druk met studie, sport en bijbaantje om naar club te gaan’
‘Ik vind het leuk om leeftijdsgenoten te spreken die ook iets met de kerk of God hebben’

Dit zijn allemaal legitieme redenen om wel of niet naar club te gaan. Toch willen wij graag de jeugd ontmoeten en als kerk betrokken zijn bij deze jongeren. Daarom starten we een nieuwe activiteit voor 17- tot 20- jarigen. Onder het mom van ‘eten moet je toch’ willen wij 1x in de 3 weken op donderdagavond met jongeren gaan eten. Voel je je aangesproken, kom dan gezellig mee-eten!

Bij deze vorm van ontmoeting kunnen we de hulp van u als gemeente goed gebruiken! Wie wil de jeugd ook ontmoeten en zijn/haar huis beschikbaar stellen voor de maaltijd? Of wie wil ons (eenmalig) voorzien van een lekker pan nasi, macaroni, stamppot, soep o.i.d.?

Voor vragen en/of het aanbieden van hulp mag u mailen of appen naar Riko Budding ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-23624747) of Melina Schoeman ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-13420374)

Werkvakantie World Servants

world servantsOnze ervaringen;

25 Jaar geleden gingen wij voor het eerst mee met een project van World Servants.

De impact die deze werkvakanties (want we gingen 5 keer mee) op ons hadden, de mensen, het land, de leefomstandigheden, hun geloof in God, de eenvoud, het werk, de kinderen, is zo groot geweest dat we er nog regelmatig aan terugdenken. Wij zijn ervan overtuigd dat onze manier van in het leven staan mede gevormd is door de projecten van World Servants.

Lees meer

Praktische hulpdienst

HulpdienstVrijwilliger worden:

Iedereen kan in een situatie komen, waarbij hulp nodig is. Soms ontbreekt voldoende hulp en ondersteuning. Dit wordt geboden vanuit de diaconale hulpdienst. We willen een helpende hand bieden daar waar dat nodig is. Wij willen mensen ondersteunen die deze hulp niet vanuit hun eigen netwerk (familie, vrienden, buren) kunnen krijgen en daarnaast niet de financiële middelen hebben om zelf hulp in te kopen.

Bijlagen:
Bewaar het bestand Inschrijfformulier.pdfInschrijfformulier

Lees meer

Vertrouwenspersoon

vertrouwenspersoonVertrouwd en veilig: In de achterliggende maanden heeft een kleine commissie zich intensief beziggehouden de vraag hoe we in onze gemeente veilig en vertrouwd met elkaar kunnen leven en werken en welke misstanden hierin kunnen ontstaan. Er zijn drie aandachtsgebieden, waar misstanden kunnen ontstaan:

1. Pastorale en gezagsrelaties, door seksueel misbruik

2. Jeugdwerk, door grensoverschrijdend gedrag

3. Onderlinge relaties, door huiselijk geweld.

Bewustwording, preventie en melding: De commissie heeft zich tot taak gesteld om meer bewustwording te stimuleren bij gemeenteleden van de vragen en de problemen die op deze terreinen kunnen ontstaan. Verder heeft zij gewerkt aan het toegankelijk maken van protocollen en gedragsregels op deze verschillende gebieden en het voordragen van een vertrouwenspersoon.

Vertrouwenspersoon: De kerkenraad heeft besloten om zr. Liesbeth Bouman te benoemen als vertrouwenspersoon van de Nieuwe Kerkgemeente. Zij voldoet aan de gestelde criteria: professioneel vertrouwd zijn met deze problematiek, de sociale netwerken kennen, goed ingevoerd zijn in de gemeente en laagdrempelig toegankelijk zijn. Vanaf nu is zij beschikbaar: tel. 06-30198531, mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . In De Rank hangt een poster met informatie; in Het Nieuwe Wijk A4-tje staat meer uitleg.

Ziekenzalving


ziekenzalvingZoals afgelopen zondag tijdens de morgendienst is meegedeeld heeft een gemeentelid gevraagd om de ziekenzalving te mogen ontvangen.

Sommigen van ons zullen zich herinneren dat in onze gemeente de ziekenzalving eerder heeft plaatsgevonden, nadat in de kerkenraad over dit onderwerp gesproken was. Voor anderen is deze handeling misschien wel helemaal onbekend.
Voor diegenen die niet zo vertrouwd zijn met de ziekenzalving en de achtergronden ervan, heb ik onderaan dit bericht een document toegevoegd waarin door dr Douma (predikant in de GKv) een toelichting op deze handeling gegeven wordt. (Voor wie nog meer zou willen lezen heb ik een scan beschikbaar van een boekje van ds Margriet van der Kooi en prof dr Kees van der Kooi maar om het auteursrecht niet al te zeer te schenden, moet u dat even per mail bij mij opvragen).
Graag wil ik u en jou vragen om in uw gebeden te vragen om een zegen over dit moment van ziekenzalving, komende zondagmiddag.
Alvast hartelijk dank! Richard Saly

Foto's Gemeentedag 2016

virtuele kringHier vindt u de foto's van de Gemeentedag 2016

Zaterdag 17 september jl. hielden we onze jaarlijkse Gemeentedag, dit keer opnieuw in en rond de CNS-Basisschool Louise de Coligny. Opnieuw viel de dag samen met de jaarlijkse Airborne-herdenking en vanaf het schoolplein konden we de vliegtuigen met de parachutespringers van dichtbij horen en zien. De Gemeentedag is de start van een nieuw seizoen van ons gemeentewerk in de volle breedte: van kinderwerk tot catechese, van ouderenwerk tot gesprekskringen, van cantorij tot zondagse erediensten. Na de zomervakantie gewoon doorgaan maar wel een moment hebben om elkaar te ontmoeten en samen te zijn. Want daarvoor is die dag bedoeld! Wij noemen elkaar broers en zussen en die hebben er behoefte aan om tenminste één keer per jaar bij elkaar te zijn in een ontspannen sfeer waarbij de ontmoeting centraal staat. En dat is ook dit jaar weer goed gelukt! Dankzij de voortreffelijke voorbereiding van de Gemeentedag-commissie en de goede weersomstandigheden was er een middag/avond met sfeer en leuke activiteiten. Ik denk dat we moeten toegeven dat we geen flauw idee hebben van de hoeveelheid werk die is gaan zitten in de voorbereiding: al maanden van tevoren is de commissie bezig om volgens een streng draaiboek alles op orde te krijgen: reservering gebouw, plannen activiteiten, aanzoeken sprekers/presentatoren, betrokkenheid vragen van sponsoren (dank sponsoren voor jullie bijdrage), inkoop materialen, inrichten gebouw, opzetten kramen en inrichten schoolplein. En dan na afloop ook nog de afwas en het opruimen! Al die geleverde inspanningen kregen vorm in een goed lopende dag met een diversiteit aan activiteiten.

Ik dank de Gemeentedag commissie: Channah, Eveline, Wouter, Sjoerd en Jaap voor deze geweldige prestatie. Mooi dat jullie je zo inzetten voor ons kerkenwerk. Met jullie gingen we “Back to basic” en legden we de basis voor het jaarthema: “Deel je leven”. Dank, veel dank, aan jullie als team, juist nu, nu jullie je taken overdragen aan een nieuw te vormen commissie: jullie hebben goed werk gedaan.

Jan Poortman

Nieuwe Kerk app

app2014Uw kunt nu een app van de Nieuwe Kerk Gemeente downloaden op uw smartphone of tablet.

Het werkt als volgt; U kunt de app gratis downloaden via de app store of de play store door te zoeken op 'Protestant' of "PKN":

Android: Google play store
Apple: Apple store

Na het openen van de app ziet u een zoekfunctie. U zoekt op "Ede"

U kunt nu de app gebruiken.

In de app kunt u bekijken; het laatste nieuws rond de Nieuwe Kerk, een agenda, contacten, wijkgids, link naar de website en wat handig is voor de gemeenteleden die de kerkdienst via de kerkradio of via internet beluisteren, de beamerpresentatie van de ochtenddienst. Zo kunt u tijdens de kerkdienst zelf bladeren in de beamerpresentatie.